Gyakran Ismétlődő Kérdések

Egyéni vállalkozónak kell lenni?

Az egyéni vállalkozói forma a legpraktikusabb, ha futárként szállítani szeretnél. Ebben az esetben számlaképes vállalkozóként szabadon szállíthatsz a saját időbeosztásod szerint számunkra vagy bárki más megbízásából. A vállalkozói tevékenységeid közé más szolgáltatásokat is felvehetsz, amikről mind számlát tudsz kiállítani egy fix (KATA esetén havi 25.000-50.000 Ft-os) adó megfizetése mellett.

Diákként is dolgozhatok? Hogyan?

Diákszövetkezeten keresztül is lehetőséged van munkavégzésre. Ebben az esetben a munkád díjazása csak attól függ, hogy mennyit dolgoztál. Ha csak kevés időt (heti 5-15 óra) dolgoznál, akkor érdemes ebben a formában dolgoznod. Ha ennél többet dolgoznál, érdemesebb lehet KATA-s egyéni vállalkozónak lenned és fix 25.000 Ft-ot adóznod.

Kell valamilyen saját eszköz vagy jármű?

Igen, a szállítások elvégzéséhez kerékpárt, motort vagy autót kell használnod. Ez lehet saját tulajdonú vagy bérelt eszköz is. Bérlési lehetőségekről érdeklődj nálunk telefonon vagy e-mailen.

Mikor és mennyit kell dolgozni?

Teljes mértékben Te döntöd el, hogy a nyitvatartási időnkön belül mikor szeretnél dolgozni. Ha úgy döntesz, hogy egy hónapban 160 órát dolgoznál, a rákövetkező hónapban viszont csak 1 órád lesz erre, akkor sincs semmi gond.
A nyitvatartásunk, amikor szállítunk:
Hétfő-Csütörtök és Vasárnap: 10:00-22:00
Péntek-Szombat: 10:00-23:00

Mikor érdemes dolgoznom?

Leginkább a 11 és 2 közötti, valamint az este 6 és 9 közötti időszakban érdemes dolgoznod, mert ezekben az időpontokban van a legtöbb étterem nyitva és ekkor rendel a legtöbb ember ebédet, illetve vacsorát. A hétvégén a két időszak kicsit egybemosódik, a később kelők később kezdenek el ebédelni és korábban indul a vacsoraidőszak is. Vasárnap vacsoraidőben általában kimondottan sok az éhes vásárló, ezért megéri akkor is kimenni.

Hol kell kiszállítani?

Részletes szállítási zónáinkat megtalálhatod az alábbi linkek alatt:

http://wolt.me/budapest

http://wolt.me/pecs

http://wolt.me/gyor

http://wolt.me/debrecen

Mikor kapok fizetést?

Havonta kétszer van kifizetés. Az adott hó 1. és 15. napja között teljesített szállítások díját az adott hónap 25-ig, a 16 és 31. napok között történt szállítások ellenértékét pedig a következő hó 10-ig utaljuk.

Hogyan tudok számlázni?

Nem szükséges sem számlázó programmal, sem számlatömbbel rendelkezned, mert a számlákat az utalás időpontjában mi mindig kiállítjuk a Te nevedben. A számlázó program bejelentéséről és az önszámlázásról bővebben itt olvashatsz.

ÁFA körös a vállalkozásom, most mi legyen?

Ha a vállalkozásod ÁFA körös, akkor a szállításaidról mindig az ÁFA-val növelt értékű számla kerül kiállításra és ezt a pénzt fogjuk elutalni Neked, így Te befizetheted az ÁFA-t.

Mikor íródnak jóvá a bónuszok?

A bónuszok azonnal jóváíródnak az egyenlegeden, amint teljesítetted a megfelelő mennyiségű címet.

Tudjátok módosítani a foglalt műszakom?

Ha foglalt műszakkal rendelkezel, kérjük, becsüld meg, hiszen adott esetben sokan várakozhatnak érte. Ha lefoglaltad, de mégsem jössz el, akkor elvetted valaki mástól ezt a lehetőséget. Kérjük, legkésőbb a shifted kezdete előtt 24 órával töröld azt, ha esetleg mégsem tudnál akkor dolgozni. Ha már a 24 órán belül lennél, írj az ügyfélszolgálatnak, hátha tudnak segíteni. Ha már elkezdődött a shifted, nem jelentél meg és nem is mondtad le azt időben, akkor büntetésre számíthatsz.

FONTOS: A Woltnál foglalt műszak nélkül is tudsz dolgozni bármikor, amikor szeretnél!

Papírzacskó kiszállításért mennyi plusz pénzt kapok?

Néha megkérhetünk olyan extra feladatra, mint egy-egy csomag zacskó kiszállítása éttermekbe. Természetesen nem kérjük ezt ingyen, címenként 500 Ft-t kapsz érte.

Mikor íródik jóvá a shift pénzem?

A shift pénzed a shifted lejárta után azonnal jóváíródik, esetenként néha késik a rendszer frissülése miatt, így adj neki egy órát mielőtt láthatóvá válik.

Mikor foglalhatok shiftet legközelebb?

A korábbi kiszállítási statisztikák alapján (a kiszállítások száma, gyorsaság, shift lemondások száma, stb.) a rendszer egy pontszámot rendel minden futárhoz. Akiknél magasabb ez a szám, azok péntekenként reggel 9-től tudnak shiftet foglalni, a többiek pedig 1 órával később, 10-től. A pontszám heti szinten frissül, így érdemes minden szerda reggel már 9-kor ránézni a shiftekre, hogy elérhetőek-e számodra.

Hol található bicikli kölcsönző/szerelő, motor kölcsönző/szerelő?

  • Bicikli kölcsönző:A Cyclonomia kollektív közösségi műhelyben kedvezményesen tudsz biciklit bérelni és javíttatni is.

Elérhetőség: 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 24.

cyclonomia.org

  • Motor kölcsönző:Ha motorral szeretsz inkább hasítani, akkor Balla Zoltán műhelyében tudsz heti 10.000 Ft-ért motort bérelni.

Elérhetőség: Budapest, Strobl Alajos u. 3/a. Bent, a telephelyen egyből jobbra.

✆  +36205121276

  • RobogóbérlésPércsi Zoltántól: Egy hétre 11.500 Ft

Elérhetőség: X. kerület, Fertő utca 8.

✆  0036 30 885 85 93

  • Motor és felszerelés bérlés a Black Cat Motor-tól:Egy hétre 10.000 Ft

Helyszínre kiszállítás Budapesten V. VI. VII. VIII. IX. kerületben ingyenes!

Elérhetőség:

✆  0630/6216214

✆  0620/3102423

Miért nem kapok sok címet?

A legpörgősebb időszak az az ebéd és a vacsora idő. Ha a kettő között dolgozol, akkor előfordulhat, hogy hosszabb időn keresztül nem kapsz címet, ez teljesen természetes. Ha azonban a csúcsidőben sem kapsz címet, akkor ellenőrizd először is, hogy online vagy-e, és eléggé a pörgés közelében állsz-e. A rendszer mindig a legközelebb lévő futárokra dobja a címet, még akkor is, ha az a futár 2-3 címet visz, míg egy távolabb álló teljesen szabad. Ezért érdemes mindig olyan éttermek közelébe indulnod, amelyek népszerűek és nagy valószínűleg lesz megrendelésük. Ilyenkor az is jó, ha mozgásban maradsz, mert a rendszer az irányt is figyelembe veszi a rendelések kiosztásánál. Ha X futár az adott étterem irányába halad jó sebességgel, akkor ő nagyobb valószínűséggel kap abból az étteremből rendelést, mint Y futár aki az étterem mellett várakozik közvetlenül.

Miért mindig engem dobál Pestről Budára, majd vissza? Biztos, hogy nincs közelebbi valaki?

A rendszer automatikus kiszámolja, hogy ki érne ki a rendeléssel a leghamarabb. Így ha te kaptad ezt a címet, akkor vagy te vagy a legközelebbi futár vagy más oknál fogva te tudod a leghamarabb teljesíteni a címet. Pestről Budára azonban előfordul, hogy azért visz át, mert légvonalban számolja a rendszer a távolságot, így ha kétséged támad, akkor kérd meg az ügyfélszolgálatot, hogy vegyék le rólad a címet és a rendszer automatikusan újra számolja így a lehetőségeket. Ha ezután is rád dobja a címet, akkor sajnos valóban te vagy a legközelebb.

Hol pörög jobban, Pest vagy Buda?

Általában Pesten jobban pörög, már csak abból adódóan is, hogy ott több az étterem. Ha azonban szerencsés vagy és éppen nem áll túl sok futár Budán, akkor ott is tudsz ugyanúgy pörögni, mint Pesten.

Mikor kapom meg a fizetésem?

Minden hónapban kétszer van kifizetés. A rendszer 15-én, illetve a hónap utolsó napján zár le és összegzi a korábbi két hét shiftjeit, kiszállításait. Erre tíz napra, azaz 25-ig, illetve a következő hónap 10-ig kerülnek kifizetésre a számodra. Ha viszont diák – vagy nyugdíjas szövetkezeten keresztül dolgozol, akkor az ő szabályaiktól függ, hogy mikor utalják át neked a pénzt, ez általában havi egyszer, a hónap 10. napjáig történik meg. 

Biztos, hogy én vagyok a legközelebbi futár?

A rendszer automatikusan kiszámolja, hogy ki érne ki a rendeléssel a leghamarabb. Így ha te kaptad ezt a címet, akkor vagy te vagy a legjobb helyzetben lévő futár vagy más oknál fogva te tudod a leghamarabb teljesíteni a címet.

Nem tudtam shiftet foglalni! Kaphatok külön shiftet?

Néha előfordul, hogy már elkapkodták a shifteket, mire foglalnál.

Ha nem találsz már shiftet, akkor érdemes időnként visszanézni, hogy akadt-e időközben lemondás, amire le tudsz csapni.

De addig se szegje a kedved a shifttelenség! Csak gyere be a város forgalmas területére, tedd magad online és már jöhetnek is rád a címek. Ha ügyesen taktikázol és nagy forgalmú éttermek közelében várakozol olyan forgalmas időszakokban, mint az ebéd vagy a vacsora, illetve a hétvége, akkor úgysincs szükséged shiftre.

Mindenképpen jobban fogsz így keresni a minimum garantált fizetésnél, és mint tudod, mindig a nagyobb összeget kapod meg!

Mi történik ha megbüntet a parkoló ellenőr? Ti fizetitek a büntetést?

Alapból te vezeted az autód, tehát a te felelősséged tudni, hogy hogy vezetsz és hol parkolsz, így ha mégis büntetést kapsz, azt sajnos nem tudjuk neked fedezni. Természetesen előfordulhatnak kirívó esetek, amelyekben szívesen segítnünk, ha jelzed felénk. Ha ilyen kellemetlen szituációba kerülsz akkor írj egy e-mailt a partnershungary@wolt.com-ra.

Bicóval vagyok, 4 km-re van a cím, biztos én vigyem?A biciklis futárokról alapvetően levettük a Budáról. Ha esetleg még is olyan címet kapnál, akkor ha szólsz az ügyfélszolgálatnak és van bármilyen más lehetséges megoldás, megpróbálják levenni rólad ezt a címet. Valószínűsíthető azonban, hogy a rendelés élesedésének pillanatában nincs más elérhető futár az étterem közelben, és pont amiatt adta neked a rendszer a címet, mert más csak még rosszabbul járhat vele.

Bicóval vagyok, de emelkedő tetején van a cím. Ezt biztos én vigyem?

 A rendszer alapvetően az autósokat és a robogósokat részesíti előnyben a budai oldalon, mivel biciklis futárokat alapvetően levettük onnan. Előfordulhat azonban, hogy ha nincs más elérhető futár abban a pillanatban, akkor sajnos el kell vinned.

Mindjárt lemerül a telóm, beugorhatok egy powerbankért?

Azt ajánljuk, hogy szerezz be egy mindenkori power banket, mert a munkád során folyamatosan szükséged lesz rá. Természetesen segítünk S.O.S. is, de a powerbank-ért cserébe levonunk 5000 Ft letéti díjat a keresetedből, amit csak a powerbank visszahozatala után írunk vissza.

Elhagytam a kabátom/sapkám/woltos felszerelés valamelyikét, most mi fog történni?

Gyere be az irodába és adunk egy újat.

Nem enged be az app, mit kell csinálni?

Indítsd újra az appot. Ha így sem megy, akkor indítsd újra a telefonod. Ha még ezek után sem sikerül, írj az ügyfélszolgálatnak.

Ha offline megyek shift közben, amíg ebédelek vagy kis szünetet tartok, akkor is kapom a shift pénzt?

Ha offline mész shift közben, akkor 10 perces türelmi idő van, tehát ha éppen mosdóra szaladtál, attól még kapsz shift pénzt. Ha ezt az időt túlléped, akkor megáll a shift pénz számolás és csak akkor kezdődik újra, mikor újra online mész.

Jelzett a telóm, de még nem látom a feladatot.

Ez két esetben fordulhat elő. Vagy egy előrendelés érkezett rád, amit nem is láthatsz egészen addig, amíg már csak az ideális indulási időponthoz viszonyítva körülbelül 5 perc hiányzik a rendelés felvételéhez, ugyanis ha addig adódna más cím is amit elvihetsz, a rendszer nem szeretne ezzel az egy címmel hosszabb időre lefoglalni. A másik, ami előfordulhat, hogy a rendszer újratervezte a címeket és talált olyan futárt, aki közelebb van az étteremhez, ezért átdobta a címet rá.